Norwegian Iddis Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter

Iddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Exterior Photography, FacadeIddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Exterior Photography, WindowsIddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Interior photography, table, chair, windowsIddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Interior Photography+ 37

Iddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Exterior Photography, Facade
Courtesy of Eder Biesel Arkitekter

Text description provided by the architects. Charming wooden houses and canneries have long dominated Stavanger’s cityscape and are an important part of the city’s history. Old Stavanger and the Norwegian Canning Museum are clear examples of the golden age of this industry from the 1870s to the 1970s and have become major tourist attractions. The Norwegian Printing Museum will be co-located with the existing Norwegian Canning Museum and together tell the industrial history of Stavanger during this period in the new IDDIS Museum. The graphic industry developed in step with the canning industry in Stavanger and is reflected in the labels of cans, called iddis in the local dialect.

Iddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Exterior Photography, Facade
Courtesy of Eder Biesel Arkitekter
Iddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Exterior Photography, Windows
Courtesy of Eder Biesel Arkitekter

The existing cannery with its characteristic chimneys still houses the Norwegian Canning Museum. The new sections of the museum consist of a new three-storey building that echoes the identity of the Norwegian Printing Museum and whose facade is adorned with letters, inspired by the type cases used by printers. Additionally, a one-story glass entrance hall and cafe building join the museums into a single museum surrounding a courtyard. The new sections fit into the historic context without competing with the surrounding buildings.

Iddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Exterior Photography, Windows, Facade
Courtesy of Eder Biesel Arkitekter
Iddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Image 33 of 37
Sitemap

The site is located along two major hiking routes through old Stavanger. From Øvre Strandgate, the most important tourist route in the district, a passage opens between the existing buildings and leads to the courtyard. From Andasmauet, an important diagonal connection to the port area of ​​Vågen, a path is being developed along the steep descent to the yard. The museum site will be visible to the public from both sides and will invite passers-by to explore the grounds. This generates a meeting place in the courtyard, where the main entrance and the café are located. The historical and modern expression creates a unique ambience for the co-located museums and offers old Stavanger an exciting new meeting place. The motto “Synergy in Old Stavanger” refers to the interaction between the Norwegian Canning Museum and the Norwegian Printing Museum alongside the creation of a meeting place for visitors and local residents, resulting in a living museum.

Iddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Exterior Photography, Windows, Cityscape, Coast
Courtesy of Eder Biesel Arkitekter

The choice of materials was inspired by the environment. Old Stavanger is characterized by white wooden houses with red tiled roofs. The cannery has light gray plaster walls and reddish brown painted window frames and doors. The color palette and materials continue in the new building in a new form to create a harmonious interaction with the environment. The materials used are red tiles, glass that reflects the environment and exterior surfaces in white and reddish brown. The design of the glass front with letters is inspired by the collection of printing machines and letter cases, the starting point of the Norwegian Printing Museum. Wooden furniture is also used in part of the interior, inspired by the type cases themselves.

Iddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden, Courtyard
Courtesy of Eder Biesel Arkitekter
Iddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Image 37 of 37
Section

The visitors’ entrance leads to a foyer with a communal reception, shop, café and information area. The historic facade of the smoking room can be seen in the lobby. A glass ceiling connecting the foyer to the existing building provides views of the sky and chimneys. The first floor facade opens onto the inner courtyard and is mostly transparent in order to provide views of the foyer and the museum walls behind it. The hearth becomes, so to speak, part of the outer courtyard.

Iddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Interior photography, Chair
Courtesy of Eder Biesel Arkitekter
Iddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Interior photography, table, chair, shelving
Courtesy of Eder Biesel Arkitekter
Iddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Image 34 of 37
First floor plan
Iddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Interior photography, table, chair
Courtesy of Eder Biesel Arkitekter

The exhibits are presented on one level aligned with the existing Norwegian Canning Museum. The layout is designed to demonstrate the overall educational concept. The foyer offers separate access to the Norwegian Canning Museum and the Norwegian Printing Museum or visitors can choose to explore both sections of the museum. It is possible to accompany the visitor in a process of development or chronological production by determining the route through the exhibition spaces or by giving him the possibility of wandering freely in the different exhibitions. The halls themselves create a unique ambiance and backdrop for these exhibits. The Norwegian Canning Museum is housed in the former cannery, offering an authentic setting. The Norwegian Printing Museum will have a new and unique identity, derived from the graphic theme. The transition exhibition on iddis (labels) and the production of labels for the canneries will be placed in the transition area between the Norwegian Canning Museum and the Norwegian Printing Museum, but also at the intersection between the existing building and the new building and the walls of the existing factory.

Iddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Interior Photography
© Maucus Sies

The exhibits will be supported by a layout that facilitates authentic activities and experiences. The combination of new and existing buildings creates completely new settings and opportunities for communication and experience. The historic smokehouse with chimneys is part of the exhibit of the Norwegian Canning Museum and is also directly connected to the café and outdoor seating area. This makes it possible to organize workshops where visitors can smoke and taste fish – an active museum in an authentic place. The second floor will house a printing house, consisting of a collection of printing machinery and equipment that can be seen in operation and used for activities and workshops on the art of printing, typography and printing. binding. The space offers views through the facade of the letter, which is inspired by the collection itself. The letters are printed directly onto the glass and mirrored from the outside as letterpress letters from type casings.

Iddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Interior photography, Kitchen
© Maucus Sies
Iddis Norwegian Printing Museum and Norwegian Canning Museum / Eder Biesel Arkitekter - Interior photography, Kitchen, Chair
© Maucus Sies

The foyer as well as the café, kitchen, cloakroom and meeting rooms can be rented separately for meetings or gatherings organized by the business community, locals, associations of friends of the museum, etc. Today’s flexibility and comfort standards are addressed in the possibilities to modify exhibits and use the space for various types of events, group work and workshops. The living museum is an active meeting place where visitors can see and use operational machinery and printing equipment, print and bind books, smoked fish, etc. The inner courtyard can be used for outdoor gatherings. The steps, ramp and sloping lawn can be used as an amphitheater for various events and will encourage community development and interaction in Old Stavanger.